Waar komen de energieprijzen voor stroom vandaan?

0 comment 116 views

De energieprijzen kunnen ieder jaar weer omhoog en omlaag gaan, waardoor u ieder jaar weer een ander bedrag moet betalen voor dezelfde stroom. Is dat eigenlijk niet gek? Elektriciteit is geen fossiele brandstof die op kan raken, dus hoe kan het dat de prijzen zo erg variëren? Om hier een antwoord op te krijgen is het handig om te kijken hoe de prijzen van energie zijn opgebouwd en hoe het komt dat er zoveel verschil in zit.

Vaste en variabele energieprijzen

De markt van energie is constant in beweging. Dit kan ervoor zorgen dat de energieprijzen voor bijvoorbeeld stroom voor u het doorheeft kunnen wijzigen. Wanneer de prijzen ineens dalen kan dit voor u meevallen omdat u minder hoeft te betalen. Omgekeerd geldt het ook dat wanneer de prijzen stijgen u ook meer betaalt. Dit is het geval bij variabele energieprijzen, waar de prijs die u betaalt voor stroom afhankelijk is van wat het op dat moment kost. Daartegenover staan vaste energieprijzen, waar u met uw stroomleverancier een vaste prijs per maand opstelt voor een bepaalde periode. U betaalt dan hetzelfde bedrag, ongeacht de prijswijzigingen. U profiteert dan niet van een goedkopere stroom, maar wanneer de energieprijs hoger wordt hoeft u ook niet extra te betalen. Aan het einde van het contract kunt u er zelf voor kiezen of u het tarief wilt verlagen als de prijs rond die tijd weer gezakt is. Al met al heeft u dus goedkope energie.

Concurrentie

In bijna elke branche zijn er meer bedrijven die hetzelfde aanbieden en daarom willen knokken om u als klant te hebben. Dit resulteert in prijsverschillen tussen de bedrijven. Het is daarom aangeraden om voordat u een contract met de energieleverancier afsluit, eerst via een prijsvergelijker te kijken welk bedrijf voor u het voordeligst is. U kunt dan wanneer u de beste uit deze offertes heeft gekozen deze via de vergelijker direct afsluiten. Het kiezen van de juiste leverancier kan u een voordeel besparen van rond de 150 euro. Energiebedrijven vergelijken is niet alleen eenvoudig, maar ook erg aan te raden. En omdat u tijdens het vergelijken specifieke gegevens invult, heeft u meteen een reëel plaatje dat past bij uw situatie. Dus vergelijk energie!

Extra kosten

In de nota voor het gebruik van stroom zitten niet alleen de kosten van de stroom zelf. U betaalt voor het hele pakket eromheen. Van de leveringskosten om überhaupt de stroom te kunnen gebruiken, tot speciale belastingen die de prijs de afgelopen jaren met wel 60 euro hebben verhoogd. Daarnaast komen hier ook nog transport- en netwerkkosten bij. De energieprijzen zijn daarnaast sterk afhankelijk van wanneer u op de dag gebruikt maakt van de stroom (dag- en nachttarief). Het verschil in de energieprijzen is zeer afhankelijk van bij wie u stroom tapt en wanneer u dat doet. Daarom is het aangeraden eerst onderzoek te doen naar welke situatie op u van toepassing is en wie hiervoor de beste prijs hanteert.

About Me

Jane Taylor

Jane Taylor

Passionate interior designer who love sharing knowledge and memories.
More About Me

Newsletter

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

Top Selling Multipurpose WP Theme

About Me

Jane Taylor

Jane Taylor

Passionate interior designer who love sharing knowledge and memories.

Newsletter

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed byu00a0PenciDesign