Home » passiefhuis of nulwoning

passiefhuis of nulwoning

by Tom Cosyns Seobureau.be

Een passiefhuis of nulwoning is een woning die evenveel energie produceert als dat hij verbruikt. Architectenbureau Frank Gruwez ontwerpt en bouwt verschillende soorten huizen, waaronderpassiefev woningen en BEN woningen. Wij maken bouwprogramma’s op maat waarbij wij een passiefhuis. in uiteenlopende bouwstijlen kunnen uitvoeren. Wij luisteren naar bouwdromen en realiseren bouwschetsen op maat. Het is zeker onze taak om dromen om te zetten in werkelijkheid. Wij houden budget en omgevingsfactoren scherp in de gaten. Voor een passief gebouw zijn technologie, ontwerp en materiaal belangrijk. Met bouwen van een passiefe woning bezuinigt u op energie en krijgt u een geweldig comfort. Voorbeeld van een passiefhuis ontworpen door Architect Gruwez. Passief huis

Passiefhuis of nulwoning realiseren

Schematische weergave werking passiefhuis
Een passiefhuis is een gebouw dat voldoet aan de eisen van het passiefhuis-certificaat. Alle passiefhuizen mogen niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken voor ruimteverwarming. De andere eisen van het passiefhuis-certificaat verschillen per breedtegraad. Voor Nederland en België gelden de eisen voor passiefhuizen die tussen 40 en 60 graden noorderbreedte liggen. Een Nederlands passiefhuis gebruikt vier keer minder energie dan een Nederlands nieuwbouwwoning uit 2011 en stoot 54% minder CO2 uit dan een nieuwbouwwoning. Ongeveer 1/3 van de menselijke CO2-uitstoot in West- en Midden-Europa wordt uitgestoten bij het gebruik van gebouwen.[1]

Een aantal maanden per jaar hoeft een passiefhuis niet actief met een verwarmingssysteem te worden verwarmd. De totale benodigde warmte wordt in die maanden verkregen uit passieve warmtebronnen. De belangrijkste passieve warmtebronnen zijn de zon, bewoners en apparaten. Om de warmtewinst door de zon te optimaliseren worden – op het noordelijke halfrond – de meeste ramen aan de west-, zuid- en oostgevel gepositioneerd, terwijl ramen in de noordgevel zo veel mogelijk worden vermeden. De warmte van de passieve warmtebronnen worden door de goede thermische isolatie en goede kierdichtheid binnengehouden.

 

Wat is een passiefhuis?

Een passiefhuis is een zeer energiezuinig gebouw gericht op een optimaal winter- en zomercomfort. Tijdens het grootste deel van het jaar kan een passieve woning op kamertemperatuur blijven zonder een klassiek verwarmings of -koelingssysteem te gebruiken. Bij de meest extreme buitencondities is er echter wél een actieve verwarmingsbron nodig. Die energievraag is zeer klein.

Het bouwen van een passiefwoning vereist heel wat expertise, want alle parameters van de opbouw dienen hierop afgestemd te zijn.  Bouwen doe je het best zo energiezuinig mogelijk. Met de exacte invulling van dat begrip kan je voorlopig nog alle kanten uit.

De federale overheid voorziet een fiscaal voordeel voor energiezuinige nieuwbouwprojecten. De steun verschilt naargelang de energieprestaties van de woning. Zo maakt men een onderscheid tussen een lage energiewoning, een passiefhuis en een nulenergiewoning. Voor al deze energieniveaus krijg je gedurende tien jaar een belastingvermindering. Alleen de hoogte van het bedrag verschilt.

Het meest transparante criterium om woningen te vergelijken is de netto-energiebehoefte. Dit is de hoeveelheid warmte die je moet toedienen aan een woning per vierkante meter woonoppervlakte per jaar.

 

Passief wonen, iets voor jou? |

Steeds meer Belgen gaan passief wonen. Maar we merken bij heel wat mensen toch ook twijfel. Onbekend is vaak onbemind. In dit artikel zetten we alles eens op een rijtje. Wil je weten wat passief wonen juist is? En welke voor- en nadelen er aan verbonden zijn? Lees dan verder!

Een passief huis is een gebouw dat voldoet aan de eisen van het passiefhuiscertificaat. Dat betekent dat ze niet meer dan 15 kWh/m² per jaar mogen verbruiken voor ruimteverwarming. De totale benodigde warmte wordt gedurende een langere periode verkregen uit passieve warmtebronnen, zoals de zon, de bewoners en andere elektrische apparaten. Er hoeft dus geen verwarmingssysteem aan te pas te komen. Een goede thermische isolatie en kierdichtheid houdt de warmte van deze passieve warmtebronnen immers binnen .  Het is ondertussen tot de politiek doorgedrongen dat we, om de opwarming van de aarde te kunnen stoppen, alle registers moeten opentrekken. Onze gebouwen – die zowat 35% van het totale energiegebruik van België voor hun rekening nemen – kunnen veel energiezuiniger werken. Het is dan ook logisch dat het beleid hier al belangrijke stappen voor genomen heeft en de regels voor de toekomst gaat verstrengen. Gedreven door het opbod en – durf ik zeggen – populisme, lopen de beleidsmakers momenteel hoog op met het passiefhuis. In Brussel verplicht vanaf 2015 en in Wallonië vanaf 2017. Als architect heb ik daar wel enkele kanttekeningen bij.

Passiefhuisplatform

Begrijp mij niet verkeerd, ik ben een grote fan van het passiefbouwen. Ik kijk elk jaar weer uit naar het symposium van het Passiefhuisplatform en heb al meerdere van hun cursussen gevolgd. De bouwers die op dit moment overwegen om een passiefwoning op te richten zijn ook zeer gemotiveerd en gaan veel verder dan enkel de eisen voor certificatie. Zo komen ze tot zéér energiezuinige woningen. Maar als we passief bouwen zomaar aan iedereen gaan opleggen, komen we niet automatisch tot optimale oplossingen. Net voldoen aan de regels is voor velen al voldoende.

Passiefhuis? De angel zit’m in de definitie. Een passiefwoning is een woning die maximum 15 kWh/m²/jaar voor verwarming nodig heeft. Zeer luchtdicht is en maximum 5% van het jaar warmer is dan 25°C. Wanneer er aan deze 3 punten voldaan is spreken we van een passieve woning.
Verwarming is veruit de grootste verbruiker in een woning en logischerwijze de plaats waar we als eerste ingrijpen. Het is wel niet de enige verbruiker. Warm water wordt, relatief, een almaar belangrijkere energievreter als we meer en meer isoleren. Het elektrisch verbruik kan ook sterk gereduceerd worden. Beide worden niet in rekening gebracht bij de certificatie van een passiefhuis. In de PHPP-software kan je nog wel je totaal primair energieverbruik berekenen maar dit heeft geen invloed op certificatie. Vroeger (ik weet wel niet of dit ooit in Vlaanderen van toepassing is geweest) moest een passiefwoning minder dan 120 kWh/m²/jaar primair verbruiken. Dat is meer dan mijn huidige woning en die is nog lang niet passief.

About Me

Jane Taylor

Jane Taylor

Passionate interior designer who love sharing knowledge and memories.

Newsletter

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed byu00a0PenciDesign